6 Ağustos 2013 Salı

Blogculuk 5

‘Time’ dergisi, temelde blog yazarları nedeniyle, internet kullanıcılarını yılın kişisi seçmiş.

‘Time’ gazetecilik açısından güvenilir bir kaynak değildir. Yazılarında okur manipülasyonu her zaman mevcuttur. 30 küsur yıldır izlediğimi için kesin konuşuyorum.

Böyle bir yayın organının, okurları artık medyayı etkiliyor saymasının ancak tek bir anlamı olabilir: İstenilen sonuca ulaşıldı. Blogcular bir güzel asimile edildi.

Blogculuk yeni bir oyuncak. Ancak ondan önce, forumlar, listeler, e gruplar, gazete okur yorumları, köşe yazaralıran yazılan elektronik postalar zaten vardı. Özellikle e gruplar, düzey olarak blogcuların oldukça üzerinde seyrederdi. Artık internet de moda dahilinde seyrediyor, e grupların modası geçti. Bunun da yine dolar milyarderlerinin, orayı satın almasıyla çakışmasının herhalde bir anlamı olsa gerek. Yeni oyuncak ‘youtube’un 1 yıl içinde ne duruma dönüşeceğini hep birlikte göreceğiz.

Bu da bir iş. Bunun bir iş olduğu yazarlara para ödenmemesinden ve sayfalara koyulan reklamlardan belli.

Yani 2 sonuç var:

Birşeyler yapıyormuş zannederken, hiçbirşey yapmıyorluk ya da aslında ‘-mış gibi yapıyorluk’ ve kendi üretimine para ödeme neo-kapitalizmi.

Sivil toplum örgütleri, menopozunu geçmiş hayırsever yaşlı kadınlardan çok çektikleri için, varlıklarını dönüştürmeye çabalamaya başladılar.

Para kısmında ise, elbette yanlış hesap Bağdat’tan dönecek.

Benim en çok hoşuma giden gelişme, profesyonel gazetecilerin mesleklerinin ellerinden gidebileceğini ayırsamaya başlayıp, feryad-ı figan etmeleri.

Sanırım, buluşma ayarlandı. Bu konudaki gelişmeleri de büyük bir keyifle izleyeceğim. Blog içi evlilikler, blog içi aldatmalar, gazetelerde bloglcuların saçsaça başbaşa kavgaları az sonra…

Dipnot: ‘Blogculuk 4’ engeli geçemediği için bu 5. oldu.


(19 Aralık 2006)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder